DA SKUDDENE FALT

2006

Natt til 17. september 2006 ble det skutt med automatvåpen mot synagogen i Bergstien. Terrorangrep mot jøder i Europa fra høyreekstreme og voldelige islamistiske grupper var ikke nytt. En kjent radikalisert islamistisk kriminell brakte terroren til Norge. Egne sikkerhetsvakter til shabbat-gudstjenester hadde vært nødvendig allerede fra midten av 1980-tallet. Nå ble sikkerhet og politivakt den daglige rutinen for barna i barnehagen og de gamle på aldersboligen.
Bildet viser ett av mange solidaritetsbesøk fra andre minoriteter og organisasjoner etter terrorhandlingen. På bildet er Oslos biskop Ole Christian Kvarme fra Den norske kirke sammen med rabbiner Joav Melchior. Mange ulike grupper kristne inkludert avisene Vårt Land og Dagen har et nært forhold til jødisk historie og Israel og har vært aktive i kampen mot den voksende antisemittismen.
Foto: NTB
Kulehullene sprengte seg ikke bare gjennom murvegger, men også gjennom bevisstheten hos befolkningen. Politikere og medier krevde nå at de farlige kreftene måtte møtes med tiltak. Terroren førte til større satsing på forskning om antisemittisme i dagens samfunn.
Foto: NTB
 Anne Sender ble DMTs første kvinnelige leder og også forstander i årene 2005– 2011. Hun var sentral i debatter om religion og politikk, om høyreekstremismens fremvekst og om konfliktene i Midtøsten. Hun skrev boken Vår jødiske reise i 2013 og mottok Fritt Ords pris året etter for bidrag til dialog om disse temaene.
Foto: Erlend Sæverud
Synagogen hadde fra 1950-tallet fått ulik «oppmerksomhet» fra både nynazister og antisionister. På bildet rabbiner Michael Melchior foran nedgriset synagogevegg 1986.
Foto: NTB