Huset der alt skjer

2000-

Synagogen har gjennom historien fylt rollen som gudshus, skole, bibliotek og gjestehus så vel som sosial møteplass.

Bryllup

Religiøs vielse i synagogen i 2016. En bryllupsbaldakin, huppa, er spent over brudeparet som den felles himmel de skal bygge som ektepar. Brudgommen avslutter seremonien med å tråkke på et glass som en påminnelse om tempelets ødeleggelse i år 70. I jødisk tradisjon går glede og sorg hånd i hånd.
Foto: Privat
Overgangen mellom helligdag og hverdag markeres med havdala-seremonien. Barna synger sanger og ønsker en god hverdagsuke velkommen. Bildet er tatt ved avslutningen av jom kippur, forsoningsdagen, i 2017.
Foto: Privat
Purim-høytiden er en gledefest basert på en bibelsk begivenhet. Etter lesning av Esters bok i synagogen har utkledde barn skuespill og leker i samfunnshuset.
Foto: Privat
 H.M. Kong Harald og H.M. Dronning Sonja hadde takket ja til å delta ved synagogens 100-årsmarkering i 2020, men koronaviruset satte en stopper for arrangementet. Første gang H.M. Kong Harald og H.K.H. Kronprins Haakon besøkte synagogen, var 9. juni 2009. Rabbiner Joav Melchior overrakte da en kopi av bønnen som leses for det norske kongehuset under gudstjenesten hver shabbat (lørdag morgen).
Foto: Privat