DE FØRSTE SYNAGOGENE

1920-1940

Etter at de første enkeltpersonene kom fra Danmark og Tyskland, kom de fleste jødene til Norge fra Tsar-Russland, mange fra dagens Litauen. Solveig Levin var fem år gammel og allerede andre generasjon jødisk familie i lanet da synagogen på St. Hanshaugen åpnet. I dag er hun menighetens eldste medlem og bor på Jødisk bo- og seniorsenter som åpnet i 1988.

De første synagogene

1920-1940

Jeg husker at vi hadde cheider-undervisning (religionsskole) på søndager i den nye synagogen. Der var det masse liv og fullt hus. Vi bodde rett i nærheten, og vi barna hadde undervisning oppe på galleriet.

Synagogen i Trondheim ble innviet i 1925 i byens gamle togstasjon. Trossamfunnet var sentrum for jødisk liv både i nærområdene og i det nordenfjeldske.
Foto: Jødisk Museum Trondheim
Medlemmene i synagogen i Bergstien kom stort sett fra vest i byen og hadde bodd lenger i landet enn medlemmene i synagogen i Calmeyers gate som bodde rundt Grünerløkka. Ungdommene fra begge menighetene hadde mye kontakt. Solveigs tilkommende mann, Robert Levin, hørte til i synagogen i Calmeyers gate.
Foto: Jødisk Museum Oslo
Fra 1851 til 1920 var jødene uten eget gudshus. I dag er synagogen i Oslo eneste synagoge med aktivt gudstjenesteliv i Norge,
Foto: Rune Aakvik / Oslo Museum